GSM > Alles over de telefoon van vroeger en nu

Alles over de telefoon van vroeger, nu en de toekomst

Tegenwoordig is onze definitie van de telefoon heel anders dan de definitie van 10 à 15 jaar geleden. Waarom? Ontdek het verhaal achter de mobiele telefoon!

Toen de mobiele telefoon nog in de kinderschoenen stond was het niet meer dan een veredelde walkie talkie (zoals die enorme dingen van Motorola) tot rond 1998 de Nokia 3210 waarmee u kon bellen, SMSen én Snake kon spelen (dat was heel wat in die tijd). Erna kwam de “smartphone”.

We hebben hierboven expres smartphones even tussen haakjes gezet, want destijds was de definitie van de smartphone telefoon namelijk dat er een kalender op zat, dat u een kladblok had en dat u uw Outlook email kon synchroniseren met uw mobiel. Tegenwoordig zit deze functionaliteit op elke GSM, maar destijds was het heel wat!

De tweede generatie van de mobiele telefoon

Nadat Nokia in Nederland vrijwel een monopolie had kwamen al snel Sony Ericsson, Samsung, LG en andere spelers met hun eigen telefoon op de markt.

Deze tweede generatie telefoons hadden bijna allemaal een kalendar, kladblok, een camera en spelletjes erop staan en vooral door dit laatste werd de smartphone steeds meer iets voor het gewone publiek en niet langer iets voor de zakenman of –vrouw.

Hierdoor kwam de ontwikkeling van de telefoon in een stroomversnelling terecht, want terwijl een mobiel bijvoorbeeld geen camera in 1998 had, hadden de meeste telefoons 10 jaar later al een 5 megapixel camera! Internet op smartphones werd in deze periode ook sneller en daarnaast werden dingen als email, push email, muziek van goede kwaliteit en GPS op de smartphone mogelijk.

De derde generatie van de telefoon

De derde generatie telefoons begon met de komst van de beroemde en beruchte iPhone van Apple. Dit was het begin van de telefoon waar apps op konden worden gebruikt. Binnen een mum van tijd waren er dan ook duizenden verschillende apps beschikbaar: apps voor het meten van uw slaapritme, voor het laatste nieuws, voor sport, voor het weer, games en meer.

Niet lang na de lancering van de iPhone kwam Google met haar besturingssysteem Android die eveneens apps voor op telefoons van bijvoorbeeld Samsung mogelijk maakte en de strijd om het marktleiderschap van de mobiele telefoon markt barstte los!