GSM > Mobiel Internet

Mobiel Internet

Wat is mobiel Internet?

Met mobiel Internet kunt u met vrijwel elke GSM, Smartphone, PDA of laptop altijd en overal surfen op Internet. In tegenstelling met uw normale Internet aansluiting bent u hierbij niet gebonden aan een vast aansluitpunt of beperkte afstand. Dankzij de nieuwste technieken is het mogelijk snelheden te halen van maximaal 1.8 Mbit/s wat te vergelijken is met uw ADSL aansluiting thuis of op kantoor. Uiteraard is mobiel Internet de ideale oplossing voor zakenmensen die weinig op kantoor zijn, maar dankzij de introductie van speciale internetbundels wordt het voor consumenten ook steeds interessanter.

Wat hebt u nodig voor mobiel Internet?

Wanneer u gebruik wilt maken van mobiel Internet dient u in ieder geval te beschikken over een GSM, Smartphone, PDA of laptop. Het is hierbij wel belangrijk om eerst na te gaan of de mobiele telefoon die u wilt gebruiken geschikt is voor mobiel Internet. Bij het gebruik van een PDA of laptop heeft u daarnaast een mobiele datakaart of USB modem nodig.

Datakaarten

Er zijn verschillende soorten datakaarten op de markt om uw PDA of laptop geschikt te maken voor mobiel Internet. Als u gebruik maakt van een insteekkaart wordt het PCMCIA of het Expresscard-slot van de laptop gebruikt. Het laatstgenoemde slot is een stuk smaller dan het PCMCIA-slot en alleen te vinden op de nieuwe notebooks. Wanneer u de opening van de laptop bekijkt kunt u zien over welk slot het apparaat beschikt. Het PCMCIA-slot is namelijk 5,3 cm breed en het Expresscard-slot 3,3 cm. Daarnaast zijn er speciale USB modems welke overal op werken, u dient hiervoor wel te beschikken over een vrijwel USB poort.

Hoe werkt mobiel Internet?

Bij mobiel Internet zijn er verschillende technieken om data te versturen. Momenteel ondersteunt niet elke provider dezelfde techniek, hieronder een overzicht:

GSM GPRS EDGE UMTS HSDPA WiFi
Hi X X X X
KPN X X X X X
Telfort X X X X
T-Mobile X X X X X
Vodafone X X X X

GSM netwerk

Met het GSM (Global System for Mobile communications) netwerk kan theoretisch een snelheid van 9,6 Kb/sec worden behaald. Dit is de wereldstandaard voor mobiele communicatie waarbij de communicatie tussen telefoon en basisstation volledig digitaal verloopt. Naast bellen is het netwerk ook geschikt voor SMS berichten, voicemail, doorschakelen, roaming, nummerweergave en call waiting. Helaas is de snelheid van het GSM netwerk voor mobiel Internet onvoldoende.

GPRS netwerk

Met het GPRS (General Packet Radio Service) netwerk kan theoretisch een snelheid van 52 Kb/sec worden behaald. In tegenstelling tot het normale GSM netwerk wordt het kanaal met alle gebruikers gedeeld. Op deze manier is er meer bandbreedte beschikbaar welke bovendien ook efficiƫnter wordt gedeeld. In de praktijk betekent dit hogere snelheden wanneer er niet te veel gebruikers op het netwerk zitten. Met de snelheid van het GPRS netwerk behoren MMS en videobellen tot de mogelijkheden, mobiel Internet is mogelijk met lage snelheid.

EDGE netwerk

Met het EDGE netwerk (Enhanced Data rates for the GSM Evolution) kan theoretisch een snelheid van 240 Kb/sec worden behaald. Deze hogere snelheden zijn mogelijk doordat er anders met de beschikbare frequenties wordt omgegaan. De overdrachtssnelheid van het EDGE netwerk zit tussen die van het GPRS en UMTS netwerk.

UMTS netwerk

Met het UMTS (Universal Mobile Telecomminucation System) netwerk kan theoretisch een snelheid van 384 Kb/sec worden behaald. Een groot voordeel van UMTS ten opzichte van andere netwerken is dat het efficiƫnter informatie kan verzenden en ontvangen. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld muziek en video streaming (realtime) te beluisteren. Met de snelheid van het UMTS netwerk behoren daarnaast ook toegang tot Internet en het bedrijfsnetwerk tot de mogelijkheden.

HSDPA netwerk

Met het HSDPA (High Speed Downlink Packet Acces) netwerk wordt momenteel een snelheid van 1,8 Mbit/sec behaald. Eigenlijk is HSDPA een nieuwe versie op het bestaande UMTS netwerk waarmee hogere snelheden behaald kunnen worden. Dit moet supersnel Internet in de toekomst ook op de mobiele telefoon mogelijk maken. Met de snelheid van het HSDPA netwerk is er geen merkbaar verschil meer merkbaar een normale ADSL aansluiting.

WiFi netwerk

Met het WiFi (Wireless Fidelity) netwerk, ook wel bekend onder de naam WLAN (Wireless Local Area Netwerk) kan theoretisch een snelheid van 54 Mbit/sec worden behaald. Het grote verschil met andere netwerken is dat WiFi netwerken slechts enkele tientallen meters van zogenaamde Hotspots zijn te gebruiken. Dit kunnen bijvoorbeeld hotels, restaurants, benzinestations, bibliotheken of andere openbare ruimtes zijn. Aan de snelheid van WiFi is een kanttekening wel op zijn plaats, ze kunnen door verschillende oorzaken in de praktijk behoorlijk afwijken.

Wat zijn de kosten van mobiel Internet?

De kosten voor het gebruik van mobiel Internet kunnen op verschillende manieren in rekening worden gebracht. Zo kunt u afhankelijk van uw provider betalen per minuut, per kilobyte, databundel of tegen een vast bedrag per maand. De laatstgenoemde mogelijkheid wint de laatste tijd sterk aan populariteit en zal waarschijnlijk de standaard worden. Een groot voordeel is dat deze abonnementen werken met een fair-use-policy.

Bekijk meer informatie over: