GSM > Mobiel bellen in het buitenland

Mobiel bellen in het buitenland

Enkele jaren geleden was het gebruik van uw mobiele telefoon in het buitenland erg duur, of u nou belde, sms’te of even uw e-mail checkte. Tegenwoordig zijn er door de EU tal van regels gesteld aan de kosten voor het gebruik van uw gsm. Dit is uiteraard een goede ontwikkeling voor de consument. Toch kunnen de kosten nog steeds onverwachts hoog oplopen. Daarom hebben wij voor u deze pagina gemaakt om meer uitleg te geven over de kosten van roaming.

Roaming

Letterlijk vertaald betekend roaming ‘rondzwerven’. Hiermee wordt bedoeld dat je gebruik maakt van een netwerk, wat niet je eigen netwerk is. Binnen Nederland is roaming niet mogelijk. Zo is het niet mogelijk om, wanneer je een T-Mobile sim kaart hebt, te bellen via het Vodafone netwerk. Wanneer u in het buitenland gebruik maakt van uw gsm maakt u wel gebruik van een ander netwerk, meestal kunt u zelf selecteren met welk netwerk u verbinding wilt.

Bellen

Wanneer u in het buitenland belt naar Nederland betaald u het gehele gesprek. De kosten hiervoor variëren sterk. Wettelijk is bepaald dat het maximum tarief binnen de EU € 0,55 per minuut is. Wanneer u buiten Europa belt kunnen de tarieven al snel oplopen naar maar liefst € 2,25 per minuut, afhankelijk van het netwerk. Ook als u in het buitenland zit kost het u geld wanneer u gebeld wordt. Binnen Europa is dit maximaal € 0,26 per minuut, maar buiten Europa kan dit tot € 1,- oplopen afhankelijk van het netwerk.

Let op: Ook het afluisteren van voicemail kost geld. De tarieven hiervoor zijn de standaard beltarieven

Diverse providers hebben speciale abonnementen voor bellen in het buitenland. Hierbij is het al mogelijk om tegen het standaard beltarief te bellen. Kijk hiervoor op de website van uw provider.

Ons advies: Check voordat u op vakantie gaat op de site van uw provider wat de kosten zijn om te bellen en gebeld te worden. Dit voorkomt dat er bij thuiskomst een rekening ligt die vele malen hoger is dan verwacht.

SMS´en

SMS´jes ontvangen is in elk land gratis, hier hoeft u zich dus geen zorgen over te maken. Het versturen van SMS´jes kost wel extra geld. U betaald hiervoor maximaal € 0,13 per SMS. Deze maximum prijs is wettelijk bepaald.

Onze tip: Kijk voor uw reis op de website van uw provider om te zien wat de kosten zijn om te SMS’en in het land van bestemming.

Internetten

Internetten op uw mobiel, in het buitenland is erg duur. Voor één MB bent u minimaal € 2,- kwijt, maar dit kan oplopen tot € 10,- per MB. Ter indicatie, 3 bezoekjes aan de normale site van Nu.nl kost u dus al minimaal € 2,-.

Om onverwachte kosten te voorkomen schakelt u al uw data verbindingen van uw telefoon uit. Check bijvoorbeeld of u niet het weerbericht automatisch download, of standaard uw e-mail om de 10 minuten binnenhaalt.

Ons advies: Zorg dat u geen data verbruikt in het buitenland. De kosten hiervoor lopen snel op en u heeft er weinig controle over. Wanneer u 100% zeker wilt zijn, past u de data instellingen van uw telefoon aan naar verkeerde instellingen. Zo kan uw telefoon geen verbinding maken en verbruikt u geen data.Zonder speciale bundel valt al uw verbruik buiten uw bundel. Wanneer u een abonnement van € 25,- per maand heeft, komt al het bel/sms/data verbruik hier dus nog bovenop.