GSM > Mobiel bellen in het buitenland

Tips voor mobiel bellen en internetten in het buitenland

Vakantieplannen? Leuk vooruitzicht, maar thuis komen en een dikke rekening van je telecomprovider op de mat vinden is niet zo leuk. Lees daarom voor je op vakantie gaat onze tips en checklist voor mobiel bellen en internetten in het buitenland
1) Zet je voicemail uit

Voicemail is een handige dienst, maar veel mensen weten helaas niet dat voicemail gebruiken in het buitenland voor veel onverwachte kosten kan zorgen. Onze tip is daarom om je voicemail uit te zetten vóórdat je vertrekt. Hoe je dit moet doen kun je op de website van je provider lezen. Het ontvangen van voicemailberichten is namelijk dan wel gratis, maar je moet echter wel betalen om die berichten af te luisteren! Je kunt mensen beter vragen om je een email of een SMS te versturen mochten ze je willen bereiken.

2) Bel met je eigen mobiele telefoon goedkoper in en vanuit het buitenland

Via WiFi bellen is de goedkoopste en makkelijkste optie. Om te kunnen bellen moet de internetverbinding wel snel en stabiel zijn. Gelukkig hebben veel hotels, restaurants en luchthavens een goede WiFi verbinding waar je al dan niet gratis gebruik van kunt maken. Om via WiFi te kunnen bellen kun je het beste gebruik maken van een app zoals Skype, Viber of Apple Facetime. Een andere mogelijkheid om goedkoper te kunnen bellen in het buitenland is door een prepaid kaart te kopen van een lokale aanbieder op de plek waar je je bevindt. Controleer hierbij wel even of je telefoon geschikt is voor deze prepaidkaart en check van tevoren natuurlijk ook even wat de beltarieven zijn. Vergelijken loont zeker!

3) Bereid je adresboek voor

Vaak zie je in een adresboek op een mobiele telefoon alleen 06-… of een netnummer zoals 010-… staan. Dit werkt echter niet in het buitenland, want dan moet je kenbaar maken dat je naar Nederland wilt bellen. Voeg daarom altijd bij het opslaan van een nummer in je telefoon het landnummer +31 toe en je bent helemaal voorbereid!

4) Schakel mobiel internet via roaming uit

Zet de functie voor dataroaming in het buitenland uit. Dit doe je via de instellingen van je toestel. De tarieven voor internetten in het buitenland liggen namelijk véél hoger dan in Nederland. Probeer liever ergens een WiFi verbinding te vinden of zoek een internetcafe. Sinds 1 juli 2010 geldt in een EU-land een datalimiet van ongeveer 60 euro per maand, tenzij je een hogere of lagere limiet hebt ingesteld. En sinds 1 juli 2012 geldt dat ook voor landen buiten de EU. Je krijgt een waarschuwing zodra je 80% van je limiet hebt bereikt. Zodra je limiet helemaal is bereikt, wordt je internetverbinding verbroken, tenzij je hebt aangegeven dat je die maand wilt blijven dataroamen. Per 1 juli 2013 geldt in een EU-land een maximumtarief van 54 eurocent per MB. In 2014 wordt het maximumtarief verder verlaagd naar 24 eurocent per MB.

5) Laat je SMS'en en bellen

Het ontvangen van sms-berichten in het buitenland is gratis dus het is niet erg als je veel berichten ontvangt van het thuisfront. Meestal is een SMS verzenden naar Nederland relatief goedkoop, zeker als je in een EU land bent. Als je je laat bellen in het buitenland is dat vaak voordeliger dan wanneer je zelf belt. Dit scheelt tot maar liefst 50% in de kosten. Maar nog beter natuurlijk is het om lekker je telefoon uit te zetten en te genieten van je welverdiende vakantie…